Ta hand om ett dödsbo (2024)

Dödsbodelägarna ska sköta dödsboet gemensamt

De efterlevande som tar hand om dödsboet kallas dödsbodelägare. Dödsbodelägarna ska sköta dödsboet gemensamt. Det betyder att de behöver vara överens om till exempel att betala räkningar, avslu*ta autogiron, avslu*ta konton eller sälja värdepapper.

Det kan vara praktiskt att en av dödsbodelägarna representerar dödsboet, till exempel vid kontakter med banken, men då måste han eller hon ha fått en fullmakt från alla övriga dödsbodelägare. Exempel på fullmakter finns hos Efterlevandeguiden. Flera banker har också fullmaktsmallar.

Efter ett dödsfall

Direkt efter ett dödsfall är det inte säkert att man vet exakt vilka som är dödsbodelägare, det blir fastställt först vid bouppteckningen. Den första tiden måste någon tillfälligt ta hand om och vårda den avlidnes egendom. Det kan vara makan eller maken, sambon, en släkting eller någon annan som kände den avlidne väl som tar hand om sådant som inte kan vänta till bouppteckningen är klar. Det handlar exempelvis om att kontakta andra dödsbodelägare, ordna med begravningen och betala vissa räkningar.

Dödsfallsintyg och bouppteckning som legitimation
Vilka är dödsbodelägare?
Den avlidnes skulder
Vanliga räkningar kan ofta betalas
Bouppteckning
Dödsboanmälan
Bodelning före arvskifte
Arvskiftet - avslu*ta dödsboet
Ensam dödsbodelägare
Ta hand om ett dödsbo (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Golda Nolan II

Last Updated:

Views: 6210

Rating: 4.8 / 5 (58 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Golda Nolan II

Birthday: 1998-05-14

Address: Suite 369 9754 Roberts Pines, West Benitaburgh, NM 69180-7958

Phone: +522993866487

Job: Sales Executive

Hobby: Worldbuilding, Shopping, Quilting, Cooking, Homebrewing, Leather crafting, Pet

Introduction: My name is Golda Nolan II, I am a thoughtful, clever, cute, jolly, brave, powerful, splendid person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.